Så har jeg igen fået lov til at anbefale nogen af 2012s bedste album + at komme med en lille anbefaling til sidst.

Det vrimler jo med lister i disse tider over årets album, og hver dag kommer der anbefalinger af nye album via blogs og streaming tjenester.
Så jeg har valgt at koncentrere mig om de albums, der sidder fast. Som indeholder de kvaliteter, at jeg flere gange har vendt tilbage til dem.

Her kommer de i vilkårlig rækkefølge:)

FP1273_Walkmen_Heaven_Cover-31

Kan ikke sige at jeg har været den store fan af The Walkmen før de udgav deres seneste album “Heaven”. Det indeholder ikke de store hits, men det er til gengæld så ekstremt veludført på den klassiske måde, at jeg ikke kan lade være med at smile af ren ærbødighed for håndværket.

ERATP046-Nils-Frahm-Screws_cover

Er stor fan af Jan Johanssons to gamle jazz plader “Jazz på svenska” og “Jazz på ryska” med det tyste og melankolske klaverspil og har undret mig over, at der ikke har været nogle værdige arvtagere. Det er kommet nu med den tyske pianist Niels Frahm.

gentle stream

Der har været en stor mængde af retro-psykedlisk-rockplader i 2012der har formået at fange stemningen fra 60- og 70-erne, og hvem har ikke en gang i mellem brug for at høre en elguitar, der få lov til at vise sit fulde potentiale. The Amazings andet album fortsætter, hvor det første slap og lader dig elegant svømme ind i et andet univers.

Crybaby

” I Cherish The Heartbreak More Than The Love That I Lost” er den første strofe engelske Danny Coughlan synger på pladen – og så er stilen lagt! Det er slæbende sentimentalt, fyldt med weltsmertz, men også meget medrivende og får mig til at tænke på Morrissey, når han er mørkest.

kiasm

Fire numre, hvoraf de to er remixes. Men “Thrown” af Islandske Kiasmos er et usædvanligt  lækkert track. Soundtrack til at flyve gennem Los Angeles i 2019, mens man leder efter Rick Deckard.

rangleklods

Var desværre skuffet, da Rangleklods udgav sit debutalbum, Beekeeper, men mine forventninger var også meget høje efter Home (EP).

Til gengæld er det en fænomenal koncertoptagelse fra årets Roskilde Festival, som Wimp har fået lavet. Det høres tydeligt, at denne koncert ikke blot er en blandt mange, og så er lyden imponerende god.

FlorenceMTVUnplugged

Min oplevelse af Florence and the Machines album er, den fantastiske stemme til trods, at de har været noget ujævne. Med dette højstemte live album går det hele op.

kindred-1

Burial kom tilbage med EPen “kindred”. Hvis du syntes at hans to tidligere albums var dystopiske, så bevæger vi os her længere ind byens mørke, mums!

greenville

De aalborgensiske deep house mestre, Greenville Massive, har leveret en ny EP, som er mere af det samme. Og selv om den ikke når “The Suburbs EP”, er det er fedt! Kender du dem ikke, så start IKKE med at lytte dem på computerhøjtalerne, men find en maskine, der kan trække en masse bas, eller din iPod – det er det perfekte soundtrack til løbeturen.

Mirror_COVER_V1

Mit års synge-med plade! Smuk debut af esbjergensiske, Mads Björn. Optaget i et sommerhus ved vesterhavet. Nemmeste er vel at sige, at han er det nærmeste Danmark kommer på en lokal udgave af Bon Iver.

Melodierne er ikke  teksttunge, men det gør det også nemmere at følge med. Og jeg har svært ved ikke at små synge eller i hvert fald nynne, når jeg i bussen hører ”Im so glad (Trouble Don´t last Always)” og “Evil Eye”.

an-awesome-wave-505cedb412bd4

alt-J blev (over)hypede. Men deres debut album, og deres musikstil, som de selv kalder for folkstep (folkmelodier blandet med tempofyldt, alternativ pop) holder.

how to dress well

The XX og Beach House udgav nyt i 2012, som ikke var noget nyt, men blot mere af det samme. Den slags har der, efter min smag, været for meget af i 2012.

Det samme kan siges om How To Dress Wells “Total Loss”. Mere alternativ R&B! Men det lyder virkelig lækkert, når Tom Krell skruer op for falsetten og rumklangen for at arbejde sig hen imod den perfekte smukke sang. At se ham live på Train, i Århus, var en fantastisk oplevelse, ikke noget audio-tune:)

nothern

Her er anbefalingen!

Aalborg, hvor vi holder til, har fået en ny musik festival, som finder sted i det triste januar, weekenden inden semester start.

Cirka 30 koncerter på tre dage, blandt andet med Reptile Youth, Teitur (fær), Awesome Tapes From Africa (us), Christian Hjelm, EaggerStunn, Baby Dee (us), Dig & Mig, Hellsongs (s), 4 Guys from the Future, Kirsten og Marie og The New Spring.
Koncerterne kommer til at foregå på Skråen, 1000Fryd, Huset, Studenterhuset og forskellige steder i byen,

Og prisen? Den er sølle 200 kr.
Håber du støtter op, så festivalen kan blive en fast begivenhed i januar.

Hjemmeside / Facebook

Tak for i år!
Kh Kulturformidleren