DSC_0785DSC_0738 DSC_0743 DSC_0744 DSC_0770 DSC_0773 DSC_0782 DSC_0787 DSC_0805 DSC_0836DSC_0810En madtærte er dejlig hverdags aftensmad. Har man en yndlingsbund, kan man variere fyldet efter årstiden og køleskabets indhold. Bare man har noget grønt og lidt ost, udover selvfølgelig til æggemassen.

Bunden har jeg lavet mange gange, den er en rigtig lchf klassiker (oprindelig fra Madbandittens bog tror jeg), hvor man bruger blendede mandler istedet for mel. Meget nemt og den får en god lidt sprød konsistens.

Ideen til fyldet fik jeg her, og tilsatte så lidt mere forårsgrønt i form af friskbælgede ærter, og lidt mere ost i form af parmesan. Og pinjekerner som passer godt til både gedeost og asparges. Jeg kunne godt have brugt hele gedeost rullen, altså dobbelt så meget synes jeg. Så man fik gedeost på hver en bid. Men jeg elsker også gedeost! Især bagt, varm eller grillet, hvor den bliver rundere i smagen. I vegetarmad giver gedeost en virkelig god tyngde og umami smag til maden (som kødet ellers tilfører).

En meget dejlig, lidt mere raffineret, delikat og mild forårstærte!

Du skal bruge:

Til bunden

  • 4 dl mandler malet til mel
  • 50g smør
  • 3 spsk loppefrøskaller
  • 1 æg
  • 1 teske salt

Mal mandlerne til mel i blenderen eller foodprocessoren. Har du foodprocessor er det bare at smide resten af ingredienserne op i og køre det til en samlet dej. Hvis ikke er det nemmest at smuldre smøret i mandlerne og derefter samle det hele med et æg. Tryk dejen ud i en form. Prik med en gaffel. Forbag i ovnen på 160º i ca 10 min.

Æggemassen

  • 3 æg
  • 200 g hytteost (svarer til en øko bøtte) (man kunne også bruge creme fraiche, græsk yoghurt etc.)
  • et skvæt fløde
  • salt og peber

Det hele blandes bare sammen i en skål.

Fyldet

  • et bundt asparges
  • en halv til en hel rulle gedeost
  • en håndfuld friskbælgede ærter
  • et godt drys friskrevet parmesan
  • pinjekerner (cirka en halv pose)

Aspargsene skylles, det nederste knækkes af og de skæres i mindre stykker – gem nogle hele til pynt på toppen. Puttes på bunden som det første, derefter hældes æggemassen over. Drys med parmesan. Gedeosten skæres i skiver og puttes på. Læg de hele asparges på. Drys med ærter og pinjekerner. Dryp evt med et par dråber olivenolie (især på gedeost skiverne) og kværn frisk peber over. Bages i ovnen ved 160º i 30-45 min.