DSC_0083Plejer aldrig at have mælk i huset, men efter kanelsneglene i søndags havde jeg næsten en liter øko sødmælk tilbage. Så jeg så mit snit til at lave risengrød til aftensmad. Det er nemlig en af min barnddoms livretter. Det er ikke rigtig lykkes mig at lave den i en “sundere” version, har forsøgt med både rismælk og brune ris. Men det er vist en af den slags spiser, man skal lave på helt gammeldags facon, ellers kan man ligeså godt lade være. Medmindre en af jer har knækket koden?

Nå, men da vi så sidder der og guffer rigtig lækker risengrød i os (der smager lige som den skal), siger min mand “så skal vi have klatkager imorgen”. Jeg ved ikke lige, hvor det kom fra… men da jeg elsker nye morgenmadshyggespiser, fik jeg lyst at prøve. Ud af den meget lille klat der blev tilbage. Har vist lavet dem engang før for længe siden. Kan huske det var nogle min morfar talte om, han synes var lækre at få som barn.

Det er jo i virkeligheden meget i tidens “stop madspild” ånd. Noget der kom helt af sig selv og af nød i gamle dage… På en måde er de også ret amerikanske pandekager-agtige, så der har vores bedsteforældre også været fremme i skoene. De spises også med samme slags pandekage tilbehør. Her med hindbær jeg har kogt med lidt kokossukker.

Jeg fandt en opskrift, hvor man deler æggene i blomme og hvider, og pisker hviderne stive. Det tror jeg er en god ide, så de ikke bliver for bastante. Jeg brugte loppefrøskaller istedet for kartoffelmel (?). Der var cirka 1dl grød tilbage, og det kom der ovenstående portion ud af, som passede godt som morgenmads-supplement for 2 personer. Men ta det på slump! Det er jo restemad ;) Har set opskrifter med 2 dl grød pr æg.

Du skal bruge:

en grødrest

1 æg pr 1-2 dl grødrest

1 spsk kokossukker/almindeligt sukker

1 stor teskefuld loppefrøskaller/husk

vaniljepulver

kardemomme

evt lidt citronskal

  • Del æggene.
  • Bland æggeblommer med alle de tørre ingredienser.
  • Pisk hviderne stive og bland dem derefter forsigtigt i det tørre.
  • Steg i smør ved middelvarme på panden i 3-5 min.
  • Spises med pandekagegarniture såsom marmelade, sirup og frugt.

Nyd og hyg!

klatkager agtigtagtigtklatkager agtigtagtigtDSC_0103DSC_0107